PersonligtSpråkvetenskap

Språk- och livsriktighet

Jag minns ett samtal jag hade med en person för en tid sen som är en renlevnadsmänniska och som har tydliga åsikter om andras liv och leverne och hur de agerar med ytlighet i olika föreningssammanhang och körsammanhang. En mycket kunnig person med många års erfarenhet och vet hur en ideell slipsten ska dras. Jag har mött många sådana personer under mitt liv. Både i profana föreningssammanhang, kyrkor och på arbetsplatser. De har varit så rätt och haft så rätt i sak, men det finns någonting i deras agerande, resonerande och atmosfär som gör att andra drar sig för att närma sig dem. De liksom stöter bort andra på ett underligt och osynligt plan. De har så rätt i sak, de gör nästan allting så rätt, de är plikttrogna och oerhört lagiskt lojala mot principer och oskrivna regler. Men det är något som inte stämmer. Man skrämmer bort andra ifrån sig och den sak man vurmar för. Andra blir avskräckta. Någon sorts ortodoxi som blir omänsklig för andra att ta till sig. Inte den där varma, medmänskliga, mjuka inställningen till andra och även till sig själv. Det varma, bekräftande, välkomnande, kärleksfulla och vinnande sättet och approachen, saknas. Allt det som gör att andra dras till dig. Och det är inte detsamma som att släta över allting, no way.

Detta sagt om Livsriktighet. Vad är ett riktigt liv? Jag lär få återkomma till det igen på denna plats.

Nu några ord om Språkriktighet: särskrivning och knäppa förledsanknytningar.

Särskrivning är ett intressant kapitel, ett fenomen som inte är särskilt nytt enligt Svenska språknämnden. Jag tycker nog ändå att detta fenomen har ökat markant de senaste åren p.g.a de engelska och amerikanska influenserna inom IT, musik, idrott, film m.m.

Festliga särskrivningar och förledsanknytningar (hämtat ur Språkriktighetsboken):
kassa medarbetare, en halv naken karl, en sjuk sköterska, tysk älskare, naken janne, spansk älskare, antik möbelexpert, den breda publiksmaken, varm korvgubbe, frigående hönsuppfödare, högre inkomsttagare, mekanisk verkstadsarbetare, historisk romanförfattare, soltorkade tomatförpackningar, kunglig hovleverantör, engelska språkundervisning, klassisk musikkanal, krossade tomatburkar, en fullständig ökentrakt, det spetsiga skomodet,  vit slavhandel.

Vidare: den ekonomiske historikern, den organiske kemisten, den praktiska filosofiföreläsningen, de mindre asiatiska folken,  modern femkampare, full pensionär, en svartvit TV,  en äkta man, en musikalisk upplevelse, den tidigare presidenten, äggens kläckningsfrekvens, en kort talare, en rostfri plåtslagare, ett kungligt förlovningsrykte, en litterär nobelpristagare, en röd vinbärsbuske, det korta kjolmodet, en platt takstil, det varma korvståndet.