PersonligtSpråkvetenskap

Ruts dag

Rut har namnsdag idag. 4 januari. Tur baklänges. Flera kvinnor med det namnet har passerat i mitt liv. Inte mamma, men dock moster Rut. Rut Bohlin, min gamla rektors fru på folkhögskola i Orsa, Elsa och Rut i Södertälje, oskiljaktiga som två siamesiska tvillingar, tant Rut i Sörmland, förskolefröken, civilstånd: ogift, men barnens oskrivna favorit, minst två Rut i Blekinge, färgstarka, positiva, med olika livsöden bakom och med sig. Och så RUT-avdrag förstås. Det är något speciellt med Rut. Vi känner nog alla någon som heter Rut.

Rut betyder enligt namntoppen.se:

Rut eller Ruth är ett kvinnonamn med hebreiskt ursprung. Betydelsen är osäker och olika förklaringar har föreslagits, bl.a. vänskap, medkänsla och herdinna.

Äldsta belägg i Sverige, år 1621.

År 1900 var Rut på 12:e plats på listan över de populäraste namnen bland de nyfödda. Numera ökar åter namnets popularitet, men det är fortfarande relativt ovanligt bland de yngsta flickorna som tilltalsnamn. 31 december 2005 fanns det totalt 42 737 personer i Sverige med namnet Rut eller Ruth, varav 24 464 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 229 flickor namnet, varav 31 fick det som tilltalsnamn.