fotokonstPersonligtSpråkvetenskap

Moder Sveas dag

Underligt hur snabbt jag kom tillbaka in i vardagsvanorna igen. Efter 11 dagars ledighet kliver jag upp kvart i 6, tvättar mig, klär mig, käkar min gröttallrik (i alla fall dess innehåll), borstar tanden och håret och sen är det dags att klä på sig ytterkläder och dojor och så raka spåret ut till busshållplatsen kl. 6.46. Julen är förbi, nyårsraketerna är avfyrade, granen står fortfarande grön och grann i stugan och skymningen faller tidigt på eftermiddagen. Och skinkan och den inlagda sillen är försvunna – hur nu det gick till…

Ändå har det vänt. I naturen och inombords. För mig vänder det alltid inombords när klockan slår midnatt på nyårsafton. Nu har det vänt och nu har det hänt. Igen. 2 januari står det i kalendern. Moder Svea har namnsdag. Svea rike, Svedala, Svealand, Sve-rige – så ursvenskt som det kan vara.

På namntoppen.se kan vi läsa:

Svea är ett kvinnonamn med svenskt ursprung, och sedan slutet av 1600-talet. Även i form av Moder Svea, använt som en symbol för landet Sverige. Svea hade en popularitetstopp strax efter förra sekelskiftet då namnet förmodligen tillhörde 20-i-topp. De senare decennierna på 1900-talet fick endast enstaka flickor i varje årskull namnet som tilltalsnamn. Sekelskiftet har möjligen inneburit en vändpunkt och namnet är nu på väg uppåt mot 200-i-toplistan. 31 december 2005 fanns det totalt 12 448 personer i Sverige med namnet, varav 7 431 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 89 flickor namnet, varav 21 fick det som tilltalsnamn.

Någon annan på nätet skriver:

Sverige anses etymologiskt komma ifrån Svea Rike, men detta är ju bara ett halvt svar eftersom det inte säger varifrån ”Svea” kommer. Av allt att döma har ett ‘d’ dock fallit bort från detta ord eftersom ett sådant finns i flera andra språk, Suede, Sweden, Schweden och i fornskandinaviskans Svíþjóð. I likhet med detta talar vi ju också vardagligt ofta om Svedala. Ingen tycks dock med säkerhet kunna säga varifrån ordstammen ”Sveda” kommer. Vi vet dock att ordet ”ved” är kopplat till träd och att detta i gammalsvenskan också syftade på skog, som till exempel i Tiveden. En gissning är att ”Sveda” har haft den ursprungliga betydelsen ”Hos ved”.

Svearna var med andra ord ”de som bodde hos trädet”.

GOD FORTSÄTTNING PÅ 2013!

Från John Lennon-wall i Prag