Personligtträning

Det sitter i huvudet, eller: Vinterstudion är tillbaka

Yes, VINTERSTUDION  i SVT är tillbaka på lördagar och söndagar. Det handlar om skidåkning – mestadels – på tvären, dvs. inte utförsåkning. Jag gillar längdskidåkning, dels för att tävlingarna hålls i vacker natur med sköna vinterbilder, ni vet granar som är dekorerade med snö och höjder och backar där människor finns samlade runt banan – barn och vuxna i en skön blandning – där de dricker varm choklad, grillar korv över öppen eld och kör åkarbrasor (kramar och klappar om sig själva för att få upp värmen en smula). Dessutom gillar jag teamet som jobbar med sändningarna: Pops, Jonas, Pär, Anders Blomqvist, Jacob Hård, Yvette m.fl. Snacka om folkliga, enkla och de har ett sånt skönt flyt i programupplägget, så jag tror det är FÅ programsituationer som är mer vardagligt nära och avslappnat folkliga som just VINTERSTUDION.  Sköna lirare, som ofta bjuder på ett gapflabb och en rolig kommentar. Och en annan sak med SVT: man slipper reklamavbrott!

Idag hade de en intervju med amerikanskan Jessica Diggins som den senaste säsongen kommit upp bland de 10 bästa i världen på långdistansskidåkning. Reportaget var gjort i hennes hem-miljö i Minnesota, USA, där hon som 19-åring bor hemma på farmen och sommartid tränar solo tillsammans med sina hundar: långa joggingpass och många träningsmil på rullskidor.

En charmerande ljushårig 19-åring med ett smittande skratt som sa en massa intressanta saker både om sig själv i allmänhet och sin träning i synnerhet. Hon sa bl.a. att hon studerar andra åkare som har finslipat vissa detaljer i sin åkning; där finns Björgen med sin styrka, Johaug med sin speciella och effektiva klättringsteknik och Kalla med sin enorma kondition och förmåga att jaga ikapp andra i spåret. ”Dessa åkare har tekniker som jag vill ta till mig” sa hon. Men kontentan av hennes resonemang blev ändå, när hon avslutat sin berättelse som hur hennes träningstillvaro ser ut: ”hur vältränad någon än blir, så det sitter i huvudet ändå…

Hon lyfte fram den mentala, inre delen som är svårast att få fram en resultat- och förändringskurva på: hur man tar det, hur man övervinner dipparna under en tävling, om man har en benägenhet att ge upp eller fortsätta och ge lite mer av sig själv, och det är just på detta plan som det avgörs.

Det som jag tilltalas av mest av allt är nog för att det är uthållighetssport som Vinterstudion handlar om. Det är något med uthållighet som känns viktigt. Viktigt, inte bara för att vinna en tävling, utan mer om att det för mig även handlar om livet och att kunna tillägna sig en mental och inre hållning till livet att inte vilja ge upp, utan fortsätta. Det är också en viktig sak på ett väldigt personligt plan med träning och uthållighet och det är att på något sätt ”komma igenom vallen”, alltså både den mentala och fysiska vallen och känna att det håller, det bär, man kan komma igenom smärtan och känslan av att det inte går längre, och komma igenom vallen så att benen går av sig själv, hjärtrytmen stabiliseras, andningen inte längre är stressad, utan att alltsammans ”landar” inom en själv. Och att allt måste utgå från min egen förmåga, aldrig en jämförelse med andra. Det är en nyckel och något avgörande i välbefinnandet.

Det finns mycket mer att säga och skriva om det, så jag får återkomma.

Tack Jessica för din insikt som du förmedlade till oss!