Personligt

Om människovärde

Rubriken var temat i kvällens samling i Pingstkyrkan. Föreläsare och/eller stå-upp-komiker var Jonas Helgesson från Malmö/Göteborg. Han har ca 300 gig/år sa han, i hela landet: på skolor för elever, på sjukhus för personal, i kyrkor, på avdelningar för handikappade. Han är CP-skadad. ”Jag mår cp-bra” sa han om sig själv. Med en stor portion humor, livsglädje, självdistans, allvar och  levnadsvisdom trollband han oss, några hundra åhörare, i en och en halv timme. Vi pendlade hela tiden mellan skratt och gråt, och ibland fastnade skrattet i halsen när han berättade om läkares, arbetsgivares och hyresvärdars underliga och mycket avslöjande kommentarer. Deras märkliga och fördomsfulla uttalanden och bemötanden.

Han berättade om sina spasmer och roliga händelser på ICA-affären när han skulle fråga efter var ketchupen stod och blev ledd in bakom kulisserna till personaltoan eller när läkaren tog miste när Jonas sökte hjälp för ont i magen och läkaren i själva verket trodde att han sökte för sin cp-skada. Läkaren blev förbryllad när Jonas, på frågan: ”hur länge har du haft detta”, svarade: ”i ungefär en vecka”… och sen var ju cirkusen i full gång. Det hela slutade med att läkaren ordinerade Jonas att gå till badterapeuten för att få hjälp!

Jonas gift med Elin och på frågan om han har körkort svarade han: ”JA. Och jag kör för det mesta på vägen, dvs. mellan dikena”. Naturligtvis med glimten i ögat. Han berättade också när han blev stoppad av en polis för att göra alkotest. Han kan inte blåsa ut så starkt p.g.a sin cp-skada, så polisen blev misstänksam och ännu mer irriterad när Jonas frågade honom: ”kan du göra allting?” Det hela slutade med att han fick gå ur bilen och skulle gå och hålla balansen på en spikrak linje. Helt omöjligt för Jonas. Polismannen fick sig nog en tankeställare för livet vid denna rutinkontroll. Att inte döma hunden efter håren.

Jonas liv förändrades när han vid 22 års ålder flyttade från Göteborg till egen lägenhet i Malmö och när han blev uppmanad och utmanad av en vän att skriva en bok om sitt liv. När skrivandet påbörjades, startade också en inre process hos Jonas som bröt den negativa trenden och livsledan han levde i efter många motgångar de senare åren – och naturligtvis något han burit med sig största delen av sitt liv: att livet är orättvist. Hans debutbok heter: ”Grabben i kuvösen bredvid”. Efter den har han skrivit två böcker till. Den andra boken har titeln: ”Ett CP-bra liv” och den senaste: ”Etiketter sätter man på julklappar” (inte på människor). Han gör inte som Zlatan, utan han skriver själv sina böcker.

Han lyfte fram det värdiga i att vara människa. Han lyfte fram vikten av glädje och att glädjas sig över det man är och det man har. Han talade om brottningen mellan att inte tro sig om att kunna eller våga och att verkligen våga göra det där man skulle vilja göra. Att alla har ett värde, att alla ska ses som unika individer och inte dras över en kam i någon sorts allmän, fördomsfull svepande rörelse.

Hans föreläsarkarriär startade genom att en kurator från Kallinge (!) ringde en dag och frågade  om han kunde komma dit och tala till 1500 elever på skolorna. Han trodde inte sina öron, men det var sant och på den vägen är det sen dess.

Vi som hade förmånen att få vara med ikväll fick något med oss för livet. Om människovärde. Om människovärdighet. En oförglömlig kväll. Tack Jonas för att du bjöd på dig själv!

Läs mer om Jonas: http://www.foraldrakraft.se/articles/b%C3%B6cker/nu-kommer-jonas-helgessons-nya-bok-ett-cp-bra-liv