Personligt

Olika kunskap

Jag kollade lite på fotboll i e.m. när vi var och hälsade på dotter och svärson i Malmö och Premier League-lagen spelar nuförtiden en ganska öppen och roligt fotboll jämfört med för några år sedan. Jag tycker att den är helt jämförbar med spanska ligan.

Idag reflekterade jag lite över de tränare (coacher) som år efter år sitter där vid sidlinjen med sin bistra uppsyn och övervakar spelarnas insatser på plan. Ibland ler de eller hoppar av glädje när det egna laget gör bra ifrån sig med läderkulan på plan och publiken jublar över lednings- eller segermålet.  Vilken fotbollskunskap de här tränararna besitter, då de år efter år leder spelarna och lagen mot olika segrar i alla möjliga ligor och cuper runt om i Europa. De har en viss kunskap som är ovärderlig för lagen och dess ägare.

I veckan träffades vi – några killar – och spelade tillsammans. Inte fotboll, utan en skön blandning av musik: blues, visa, rock, gospel, folklore, pop – och vi spelar gitarr, bas, trummor och piano. En av bandmedlemmarna är professor i telecom, en jobbar med de sociala och miljömässiga aspekterna av mobiltelefoni i Sverige, en är riktigt grym finsnickare och jag jobbar med IT-utveckling och information. Alla har vi våra olika kompetenser och kunskaper. Svårt att säga vilken kunskap som är viktigast. Det går nog inte att värdera det eller vikta vilket som är mest betydelsefullt, och egentligen är det oväsentligt att ens försöka sig på det.

Idag hälsar jag på min dotter som forskar inom biomedicin och forskningen rör sig på området: celler, allergier, infektioner, allergivaccination m.m. Går allt vägen disputerar hon i början av 2013. Hon har sin speciella kunskap.

Nästan varje morgon när jag kommit till jobbet, hör jag ett välkänt ljud utanför mitt kontorsfönster och när jag tittar ut ser jag att det är en av stadens uteliggare som kollar papperskorgen utanför fönstret om någon slängt en burk eller flaska som går att panta och få någon krona för. Jag hörde en uteliggare som sa: ”jag vet precis var varenda papperskorg finns i stan”. Papperskorgarnas geografiska placering är också en kunskap som är värdefull för vissa människor.

Olika kunskap. Olika områden. Olika betydelser. Man kan fundera över vilken kunskap som är mest livsnödvändig? Det du har med dig av erfarenheter och upplevelser i ditt liv är också kunskaper som är unika för just dig. Ovärderliga och oundvikliga kunskaper som ingen eller inget kan ta ifrån dig. Vare sig du är president, kung, uteliggare, professor, mamma, pappa, knarkare eller f.d. knarkare, tjänsteman i en kommun eller vårdbiträde eller bilmekaniker: just din kunskap kombinerat med dina erfarenheter gör dig till en unik person.

Olika kunskap. Som kan få betyda något för någon annan. Bejaka det. Tänk också så här: din kunskap kan få bli visdom, dvs. något som du drar lärdom av och kan föra vidare till andra. Visdom är också helt väsenskilt från högmod och kaxighet. Visdom går aldrig över lik.

Visdom är generös, öppen, välkomnande.

Ett vist leende