Personligt

Novemberbarn

En del av oss är födda i november. En kal och kall månad med märkbart korta dagar och få ljustimmar. Varje år känns det som om ”det drar ihop sig till vinter” när november gör entré. Det blir mörkare och mörkare för varje dag och utvecklingen pekar mot något slags crescendo av mörker i decembermånaden. Dubbdäck monteras, fallna löv täcker marken, extremt blöta gräsmattor suger och på gränsen till is på bilrutorna nästan varje dag.

Jag är ett novemberbarn, utan att jag valde det själv. I veckan stod det i ortspressen att novemberbarn i Sverige statistiskt sett tjänar mest i genomsnitt av alla. Jag vet inte om det är sant, det går att bevisa allting med statistik. Vi vet också att statistiken inte alltid skildrar verkligheten. Men när jag läste det, då väcktes tankarna kring november månad.

Det har hänt och händer en hel del i november. Presidenten i USA väljs, JFK och Gustav II Adolf dog, Världens största engelskspråkiga dagstidning, The Times of India, grundas (1838), Bilmärket Chevrolet gör entré (1911), Arkeologen Howard Carter upptäcker farao Tutankhamons grav (1922)*, Chalmers tekniska högskola i Göterborg grundas (1829), Louvren i Paris öppnar som ett museum för allmänheten (1793), Berlinmuren faller (1989), Mona Sahlin avgår som Sveriges vice statsminister efter den så kallade Tobleroneaffären (1995), Första världskriget avslutas genom vapenstilleståndet i Compiègneskogen utanför Paris (1918), August Strindbergs roman Röda rummet publiceras (1879), Barnboksförfattaren Astrid Lindgren föds (1907), Intel introducerar Intel 4004, som blir världens första mikroprocessor (1971), Christoffer Columbus och hans män blir de första européerna som landstiger på ön Puerto Rico (1493), Barnklassikern Fem myror är fler än fyra elefanter börjar sändas i Sveriges Television (1973), Nobelpristagaren och författaren Selma Lagerlöf föds (1858), Nürnbergprocessen, en krigsrättegång mot andra världskrigets tyska nazistledare, inleds (1945), Första boken om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren publiceras (1945), Fotbollsklubben FC Barcelona bildas (1899), Pink Floyds konceptalbum The Wall ges ut (1979) och mycket, mycket annat smått och stort, ont och gott har hänt i november månad.

November pekar – likt ett språkrör – framåt mot den fina tiden med stjärnor, pepparkakor, ljus och ljusstakar, röda gardiner, sköna kurardagar med en god bok, gott kaffe och värmeljus på borden (den tiden har faktiskt till viss del redan inletts…).

Jag är glad för november månad. Min månad. Tänk att jag finns.

* Carter berättar om denna upplevelse och hur han hade gått igenom hur många svårigheter och motgångar som helst i sitt forskningsarbete innan han gör sin upptäckt och kallar den dagen för ”dagarnas dag”… Om detta skulle man kunna skriva något. Kanske gör jag det framöver.

Läs mer om November månad »

Louvren i Paris