Personligt

”Vill man vara alla till lags, kan man inte vara kreativ”

Orden i rubriken uttalades av den italienske fotografen Oliviero Toscani. Och han har verkligen gått sin egen väg, se gärna på hans bilder. Många bilder är (i mitt tycke) verkligen motbjudande och väcker väldigt ambivalenta känslor. Och jag är inte ensam om att reagera så. Men han har sannerligen fått människor att reagera och börja ifrågasätta både dödsstraffet i USA och modejättarnas utnyttjande av anorektiska fotomodeller.

 >> Exempel på Oliviera Toscanis bilder

>> Om Oliviera Toscani

Nu till rubriken: vill man vara alla till lags, kan man inte vara kreativ. Ligger det något av sanning i orden? Kreativitet, nyskapande, kan det förenas med att vara alla till lags? Jag tror inte det. Ser man bakåt i historien, så finns det exempel i massor på att de människor som brutit ny mark, sökt sig fram på nya vägar, fört fram nya tankar, har alltid stött på motstånd. Räkna med det du också: vill du gå din egen väg, vill du vara kreativ, skapa nytt – då möter du det fientliga, det ifrågasättande, du kan känna dig (och ibland även vara) ensam. Men det är värt det.

Solnedgång vid kvällens joggingrunda – ljuvligt!