MiljöskildringPersonligt

Bron över Helge å

Den tjusiga 7-valvsbron vid Svineberga, strax utanför Älmhult byggdes i början av 1800-talet. Skön byggnadskonst och hållfasthetsteknologi. Inget hastverk. När jag var där funderade jag över alla de människor som använt sig av bron för att ta sig över vattnet. Jag tänkte på all den tid som det tog att bygga bron och allt vatten som runnit under dess valv. Stilla och rofyllt. Tiden har på något sätt stått stilla. Strax till höger om bron finns den asfaltsväg och asfaltsbro som används idag av alla bilister som har bråttom att ta sig fram till sitt mål.

Den stilla lunken, det långsamma tempot, det avstressade – ja allt det som den gamla bron representerar – det får liksom inte plats i dagens samhälle. ”Det som är viktigt är sällan bråttom. Det som är bråttom är sällan viktigt”.