LitteraturPersonligt

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning

Haruki Murakami är f.d. barägaren, författaren och långdistanslöparen som sprungit långlopp i två och ett halvt decennium. Han har – enligt egen utsaga – sprungit i snitt en timme om dagen i 25 år. Smått otroligt. Utan egentliga skador. Mot denna bakgrund blir läsningen av hans bok (se rubriken) mycket intressant. Boken handlar om löpning, givetvis, men om så mycket mycket mer. Han väver in sina egna reflektioner och upplevelser i en aldrig sinande ström. Han drar slutsatser om sig själv och om livet i övrigt – både sitt eget liv och andras. Mycket av det han skriver handlar om honom själv, men upplevelsen jag får vid läsningen är att hans reflektioner är allmängiltiga och universella. Dessutom är han smårolig hela tiden.

Hans syfte med löpningen och deltagande i olika maratontävlingar runt om i världen är inte att bli bäst, att vinna, att skapa rubriker, utan hans bärande tanke är helt enkelt att en del av oss människor är ämnade för långlöpning. Har man det, så har man det. Tvinga ingen till det, eller få för dig att du kan trotsa naturen på något sätt och skapa förutsättningar hos någon som inte finns. Är du ämnad för löpning, kommer du förr eller senare att börja löpa. Är du författare, kommer du förr eller senare börja skriva, det är liksom nedlagt i oss. Löpning är mer som en livsstil än en idrott, enligt Murakami. Hans efternamn är förresten detsamma som en stad i Japan. En stad som även den har ett årligen återkommande maratonlopp.

Han berättar om ögonblick av kroppsliga och mentala tillstånd som i ett ögonblick övergår till ett ”break through”, oförklarligt och förunderliga. Det som ögonblicket före kändes och faktiskt var omöjligt, plötsligt är över och verkligheten öppnar helt nya förutsättningar kroppsligt och mentalt. Och dessa upplevelser bl.a. är den största orsaken till att hans oförtrutet fortsätter att varje dag knyta på sig sina löpardojor för ca. 2000 kr och ge sig ut på sina löparrundor, si så där en timme till en timme och en kvart. Och njuter av livet.

Boken är verkligheten inspirerande läsning. Tänk bara på den goda effekten att ämnesomsättningen fungerar bättre, hjärnan rensas, trötthet får en helt ny innebörd, mental trötthet får ge vika, man kommer ut i naturen och får se årstidernas alla skiftningar väldigt nära.

Hans boktitel är en parafrasering av boken What we talk about when we talk about love (skriven av Raymond Carver).

Recensionen i DN lyder så här:
”[…] Men Haruki Murakamis bok om löpning rekommenderar jag verkligen till alla. Författare, joggare eller människor som aldrig lyft ett sportsligt handtag i hela sitt liv. Det må vara livsvisdom eller inte, men det är en mycket intressant bok.” 


Här finns boken att köpa om du vill: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113023098 

Haruki Murakami har även skrivit boken Kafka på stranden m.fl.