Personligt

Vasaloppet – vårens födslovärkar…

Blåbärssoppans förlovade land: Dalarna, sträckan Sälen-Mora. 16.000 anmälda och över 10.000 som tar sig hela vägen. Världens största och mest historieanknutna skidlopp. Blod, svett och tårar. 90 km klassisk stil. En fascinerande tävling som överlevt världskriser och skidtraditionsbyten. Helt enkelt: 9 mil i klassisk åkning. Svenskar, norrmän, tyskar, danskar, kanadensare, engelsmän, tjecker, italienare, fransmän – ja folk från världens alla hörn. Det tillhör mitt liv att varje år – första söndagen i mars – gå upp kl. 7.45 och slå på TV:n för att kunna se starten för Vasaloppet kl. 8 och sen resten av förmiddagen till målgång runt 12-snåret följa detta lopp. Det liksom tillhör mig sen jag bodde i Orsa i Dalarna och var på besök i Mora vid målrakan och upplevde stämningen omkring detta enormt stora evenemang. Fascinationen ligger nog inte bara i det, utan allra mest i den oerhörda urladdning av kraft, vilja, inspiration och självövervinnelse som presenteras här. Det är fråga om urkraft som sätts i rörelse.

Vasaloppet är en utmärkt metafor för hur livet är med start och mål, med kraft och svaghet, med stationer för resurs- och inspirationspåfyllnad, mänskliga möten och krockar, uppförsbackar och utförslut, dåligt glid, bakåtglid, jämförelser med andra, uppmuntran av medtävlare eller konkurrens med utslagning, förmågan att fortsätta trots att det känns som om jag helst skulle vilja ge upp. Det finns mycket mer att nämna av detaljer och delar i denna metafor ”Vasaloppet som en liknelse av livet”.

Du, drick mycket blåbärssoppa. Fyll på med energi. Ta vara på chanserna till återhämtning i ditt livs Vasalopp.

En annan sak som Vasaloppet är för mig är dagen då våren föds. Skidåkarnas blod, svett, kamp och tårar har för mig blivit födsloarbetet för att våren ska kunna födas och komma fram i dagen. ”Det gör ont när knoppar brister” skriver Karin Boye och det gör ont när våren ska födas och där hjälper vasaloppsåkarna till i någon sorts gemensam födslovärk som sätter fart på våren och faktiskt utgör början, själva starten, för nytt liv denna säsong. Tack för hjälpen alla ni tusentals skidåkare som gör detta möjligt!