Personligt

Alla dessa tomtar som tippar och tappar

Midnatt råder, tyst det är i husen, tyst i husen. Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen. Tipp, tapp, tipp, tapp, tippe tippe tipp tapp, tipp tipp tapp. Tomten är sig lik, jultiden är sig lik, årstiden är sig lite olik (jämfört med de två föregående årens jultid), kulorna är sig lika och granarna. Och grannarna också. En bekant som är lärare har odlat helskägg i höst och när vi stod i kön till julbordets läckerheter för någon kväll sedan, pratade vi om hans tomteliknande skägg och att detta skulle passa väldigt väl ihop med en lämplig och röd tomteluva, hans barnbarn skulle inte kunna säga att det var han som dolde sig bakom skägget. Vad vet jag. Vad många traditioner det finns knutna till julen, så många minnen och känslor sveper förbi den inre scenen. Alla bär vi med oss julkänslor och associationer kring julen, även om den där direkta ”julkänslan” jag hade som barn inte finns längre.

Men tomtarna tippar och tappar fortfarande, julskinkorna kokas och griljeras, paketen slås in, sillen läggs in, chokladkartonger delas ut, granarna pyntas med kulor och ljus, vi sjunger en och annan julsång eller lyssnar åtminstone till dem när de spelas i bakgrunden, julhandeln slår nya rekord, handlarna får klirr i kassorna när vi får mat i kassarna, det mesta är sig likt. Och så sjunger änglarna om fred på jorden och frid i alla hjärtan. De kan inte vara tysta sägs det, de har upptäckt något stort som hänt som överglänser tomtarna, julgröten och rödbetssalladen, julen är speciell. Något stort har hänt.

Lyssna gärna på en ängels sång om stillhet och glädje i jultid. Gärna med hörlurar så att du hör nyanserna och harmonierna. Lyssna och njut i fulla drag. Är det inte vackert? 5 minuter av ljuvliga toner och ord. I jultid.

http://youtu.be/zON_5xDgYy0