Personligt

Utsnitt

I fotografiska sammanhang brukar man tala om ett utsnitt. Utsnittet utgörs av det val som fotografen gör när han positionerar sig i relation till sitt motiv. Från sidan, snett bakifrån, framifrån, vad finns runt omkring, vilket kan beskäras bort i efterredigeringen osv. Slutresultatet blir bildens utsnitt. Jag skulle vilja kalla ett utsnitt för ett litet geografiskt avsnitt ur verkligheten.

Ta som exempel bilden på bänken ovan. Den är ett utsnitt ur verkligheten, ett stycke av en större verklighet. Det finns många saker utanför synfältet; bredvid, hitom, bortom, över och under det vi ser. Vi ser just bara detta på bilden. Ett utsnitt av verkligheten som är förevigat. Att göra ett utsnitt är ett sätt för fotografen att styra in betraktaren av bilden åt det håll jag önskar. Att välja just denna del av verkligheten är ju en direkt orsak till att jag väljer bort många andra intressanta eller mindre intressanta ting runt omkring. Ett val. Ett utsnitt.

I det här fallet vill fotografen få dig att fundera över bänken och dess placering vid havet. Vad säger bilden dig? Vilka associationer får du av en sådan bild? Goda eller dåliga minnen vid den här typen av parkbänkar? En skön fika med en god vän, ett gräl, en sommardag med en glass utmed en större väg när du stannat bilen för att rasta en stund? Vad vet jag. På just den här bänken vet vi inte vilka personer som suttit, vilka livsöden som stannat till, vilka sinnesstämningar som ibland befunnit sig här, vi kan bara fundera och kanske gissa litegrann. Soptunnans innehåll kan avslöja en del och spillet på bordet.
Min poäng i detta är att vi var och en lever i ett utsnitt av världen. Vårt lilla avsnitt av tillvaron. Vårt område inom vilket vi rör oss och är till. Vårt lilla universum mitt i vår tid. På något sätt måste vi alla välja vårt utsnitt, vi kan inte vara gränslösa, oändligt öppna för allt hela tiden. Vi måste beskära bilden på ett eller annat sätt. HUR är vårt eget val (för det mesta). Går vi vidare i denna tanke gäller detta även våra medmänniskor när vi möter dem. Det vi möter och ser är endast ett litet utsnitt av deras verklighet, precis som på bilden med bänken. Det finns hur mycket som helst runt omkring, hitom, bortom, under och över det vi ser med blotta ögat. Fascinerande och ibland lite skrämmande att vi ser och vet så lite om andra. Men en stor utmaning att inte fastna vid det allra första intrycket, utan fortsätta lite djupare och upptäcka vad som finns under ytan, eller utanför utsnittet.