En utomjording i S:t Wilfred
Skriven av Adrian Plass,
(Utgiven på LIBRIS förlag 1993,
översättning av Anna-Karin Naylor)
4 MÖTER 1

Fyra vanliga människor skildras i denna pocketbok. Deras tankar och liv spelas upp i ljuset av mötet med Nunc, utomjordingen, som ska "bida ett tag tillsammans med fyra eller fem personer". Varför just i S:t Wilfred? undrar de fyra förbryllade huvudpersonerna. Svaret från Nunc lyder: "för att det är rätt plats". David Persimmon är överviktig, sarkastisk kyrkoherde i S:t Wilfreds församling, Richard Craven är ironisk science-fictionförfattare, Hartley har ett lätt förståndshandikapp, men klarar det mesta själv (bor ensam, men en gammal dam lagar hans mat - hans egen huvuduppgift är att städa litegrann i kyrkan och församlingsvåningen) och Dot är en gammal god, uppriktig kvinna med ett varmt hjärta och mycket skinn på näsan. Denna brokiga skara människor med skiftande förflutet sammanstrålar i församlingens lokaler för att umgås och samtala med Nunc, utomjordingen.

TORSDAGSKVÄLLARNA
Dag och tid för samlingarna är torsdagskvällarna under några (underliga eller förunderliga) veckor då allt, både på insidan och gentemot varandra, förändras för de fyra vännerna. Nunc, som tagit sitt namn i en av församlingens böcker, har en märklig utstrålning och hans varma, naiva ord och raka frågor ger vännerna tryggheten att vara sig själva och inte längre dölja sig bakom masker av ironi och självsäkerhet med religiösa förtecken. Nuncs väsen är en blandning av ett barns renhet och klarhet och en mogen individs hela visdom. När samtalen och sammanträffandena är över (till allas stora sorg) är ingenting sig likt. Livet har fått nya dimensioner, relationer har fått ny innebörd, gemenskapen har fördjupats och tron lyfts till ett mognare plan.

HUMOR & SJÄLAVÅRD
Detta är en bok fylld av humor och vård för själen. I all sin enkelhet och lustighet finns ett djupt budskap som handlar om friheten att få vara sig själv, att vara älskad just för den man är och att det faktiskt finns nya perspektiv att finna på nästan alla förhållanden och relationer här i världen. Jag har läst boken tre gånger på lika många år. Inte för att jag varit tvungen, utan för att jag bara ville det.

SLUTORD
Så här i inledningen av 2000-talet vill jag rekommendera boken. Man kan läsa den för nöjes skull (man skrattar högt för sig själv många gånger ...). Sen kommer alla de andra reaktionerna av sig själva. Det är en god bok. Det är perfekt att somna efter ett kapitel och man sover väldigt gott. Jag lovar.
Upp 2000-04-11
Tillbaka!