Millenium-sviten

Skrivna av Stieg Larsson år 2006 och framåt

Aldrig har en bok - eller snarare en trilogi - fascinerat och gjort mig fullständigt fastnaglad vid min läsestol som dessa tegelstenar till böcker och som har den nyligen avlidne, 50 år gamle, Stieg Larsson som författare. Böckerna med de inbjudande titlarna Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes är - om uttrycket tillåts - otäckt bra skrivna. Från sidan 1 i första boken till sista sidan i tredje boken är jag helt intagen av intrigen, personskildringarna, associationerna till omvärlden - dåtid - nutid, miljötecknandet, tempot, handlingarna, de tvära kasten mellan olika scenarier - alltsammans hopvävt med ett lättläst språk, så t.o.m en gymnasieelev skulle kunna läsa med stor behållning.

Böckerna ger en verklig helhetsupplevelse där gammalt och nytt, enkla och mycket komplicerade personer möts, där huvudpersonerna möts och åtskiljs, men där de ändå har kontakt på ett metafysiskt sätt. En framgångsrik, av sina fiender fruktad journalist och en fullständigt apart 24-årig hackertjej är ett helt oslagbart par vars like jag inte kan hitta i andra böcker eller filmer. Jag vill bara gratulera dig som ännu inte tagit dig tid att inleda denna bekanstskap.

Du har många spännande timmar framför dig i läsestolen, var så säker. Grundtonen och grundtemat är egentligen ganska enkelt; det sanna, det rätta, det sköna är det som lyser fram allra klarast och som vinner i slutändan. Och min fasta övertygelse i tillvaron är att det är så det är. Till syvende och sist.

Tack Esaias. Och tack Stieg.

 

Javisst!

Upp

2009-08-24