Bara vanligt vatten
Skriven av Kajsa Ingemarsson
(Månpocket 2009)


Boken sammanväver författaren Stella Fribergs liv med den romanfigur hon skriver en bok om. Huvudpersonen i den bok som växer fram i berättelsen handlar om en ung privatdeckare vid namn Franciska Falke som verkade i Stockholm under 1800-talet. På ett skickligt sätt beskriver Kajsa Ingemarsson Stella Fribergs privatliv och upplevelser och saxar in hela skrivprocessen och kampen med att få fram den tionde och avslutande boken om privatdeckaren Franciska Falke. För att skilja berättelserna åt är texten om Falke skriven med annat typsnitt och med annorlunda mellanrum mellan bokstäverna, så att man klart och tydligt kan särskilja avsnitten i realtid och dåtid.

Berättelsen om Franciska Falke är i sig en fascinerande story, men det är de stora (största) delarna om Stella Friberg som drar till sig min uppmärksamhet och gör att jag inte kan släppa boken några längre stunder. Den lockar och drar mig till sig. Först trodde jag att det var ännu en deckare som kommit ut i pocketutgåva, men icke. Det är ett relationsdrama, där tämligen anonyma möten och  obetydliga detaljer och händelser är ingångar till att livet förändras för de inblandande, inte minst för Stella Friberg. Med nio bestsellers i bagaget,  många miljoner på bankkontot och i andra placeringar får vi följa hennes yttre och inre utveckling bort från scenen och in i nya relationer och förhållnings-sätt gentemot sin omvärld. Skönt att det inte är en deckare, utan just ett relationsdrama. På flera plan är beskrivningar av relationer mer givande och ger mig som läsare flera nya upptäckter. Om en deckare ger nya intryck av mer och mer sofistikerade sätt att ta död på människor, ger relationsbeskrivningar andra upptäcker, vidgade perspektiv, aha-upplevelser. Igenkänning. Humor och dramatik på ett annorlunda sätt.

Kajsa Ingemarsson skriver ledigt och har ett flyt i sitt språk och en förmåga att växla mellan de två parallella berättelserna på ett smidigt och nästan osynligt sätt. Både på det språkliga och handlingsmässiga planet.

Den till synes obetydliga händelsen som också gett namn åt boken – Bara vanligt vatten – skapar  bokstavligen ringar på vattnet. En vattenskada i en lyxig lägenhet på Östermalm i Stockholm på 2000-talet leder handlingen framåt med oförminskad styrka.

För en tid sen skrev jag en dikt som börjar så här (och efter läsningen av Bara vanligt vatten tror jag ännu mer på de orden):

Den här dagen är en del av ditt liv
du kan inte veta om den är viktig.


För Stella var dagen då hon gjorde den trista upptäckten av en vattenläcka början på ett nytt liv, ett nytt förhållningssätt, nya värden och nya världar. Jag kan varmt rekommendera dig att läsa boken.

-----------------------------------------------------
Skrivarhörnan 2010-10-24


Upp
Till bjornolof.info!
2010-10-24