Orter på södra Öland: bl.a Kvinnsgröta

Jag körde förbi dessa orter igår, vid ett besök på den lugna delen av Öland, den södra delen. Den trippen söderut på västra sidan och norrut på östra sidan, rekommenderas varmt! Bl.a dessa intressanta ortsnamn passerades, och de lockade till fördjupad research om deras betydelser och ursprung. Läs mer på länkarna nedan.

Kvinnsgröta: http://www.isof.se/download/18.3540d5a5143fb94a0d1458d/1529494357949/Folketymologier.%20Om%20ortnamnens%20meningsskapande%20funktion..pdf

Här handlar det tydligen om att danska soldater anlänt till byn för att hemsöka Öland och Sverige. Kvinnorna i byn lär då ha gett dem så mycket gröt så att soldaterna somnade på kuppen. Och när de väl somnat, gick kvinnorna runt och skar halsen av dem. Det ni. Värsta action-scenen från en modern actionrulle. Fast utan bakgrundsmusik och flashiga kläder.

Bårby: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=&ved=2ahUKEwio9c65qYPrAhUEAxAIHWoGA3gQFjAJegQIARAB&url=https%3A%2F%2Fwww.alltpaoland.se%2Fplatser%2Fbarby-borg%2F&usg=AOvVaw10nAjkarjciRE4wnFaumyK

Den enda fornborgen på Öland som utnyttjar en naturlig bergbrant som skydd. Borgen består av en mäktig halvcirkelformig vall mot landborgskanten, som har utgjort ett naturligt skydd mot väster. Borgens diameter är 150 m.

Dörby: Namnet (1369 Dudherby), taget från kyrkbyn, består av förledet dudhr var betydelse är oklart men återfinns i orter vid vatten. Efterledet är by. (Wikipedia)

Och några till (källa: se översta länken ovan):

Brunneby
Byn som brunnit.

Frösslunda, Gösslunda och Ebbelunda
Har namn efter tre bröder Fröss, Jöss och Äbben.

Gårdby och Sandby
Har namn efter två prinsessor Gårda och Sanda.

Ottenby
Odens by.

Porskärr
Anses (felaktigt) ha varit ett posthemman.

Resmo
Resarnas (jättarnas) hem.

Runnsbäck
Ska ha namn av en rönn.

Rösslösa
Har uppfattats som ’Ryss-lösa’. När ryssarna härjade på ön ska de ha missat
byn, som ligger gömd nedanför landborgen.

Össby
Har namn efter en drottning Öda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu