Inkunabler

Ur David Baldaccis bok Kamelklubben:

Raritetsavdelningen i Jeffersonbyggnaden på Library of Congress innehåller över åttahundra tusen sällsynta böcker. För många bibliofiler utgör Lessing J Rosenwald-samlingen av antika böcker och grafik själva kronjuvelen i denna skattkammare. Många av de böckerna är vad som kallas för inkunabler, det vill säga skapade före 1501 och utan hjälp av Gutenbergs tryckeriteknik. Rosenwaldsamlingen är tillsammans med hundratals andra inhyst i ett antal valv kring raritetsavdelningens läsesal. Det är i detta rum som besökarna har möjlighet att läsa, och ibland röra vid, volymer som ibland snarare är konstverk än böcker.

——————
Thomas Jefferson Building är en byggnad i området United States Capitol Complex i den amerikanska huvudstaden Washington, D.C. och är en av tre byggnader som utgör USA:s kongressbibliotek. Den ägs och underhålls av den federala myndigheten Architect of the Capitol. Byggnaden ritades av arkitekterna Paul J. Pelz, John L. Smithmeyer och Edward Pearce Casey och byggnaden stod färdig 1897 med namnet Library of Congress Building. Den 13 juni 1980 meddelades det att byggnaden skulle byta namn till Thomas Jefferson Building, en hyllning åt USA:s tredje president med samma namn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu