Nobelpriset

På Wikipedia kan vi läsa:

Varje pris utges av en separat kommitté. Kungliga vetenskapsakademin ger ut prisen i fysik, kemi och ekonomi, Karolinska institutet i fysiologi eller medicin, och norska Nobelkommittén ger ut fredspriset. Varje mottagare får en medalj, ett diplom och ett monetärt pris som har varierat genom åren. 1901 fick de första nobelpristagarna 150 782 svenska kronor, vilket i december 2007 motsvarade 7 731 004 kronor. 2008 fick nobelpristagarna en prissumma på 10 000 000 kronor. Prisen presenteras i Stockholm under en årlig ceremoni den 10 december, Alfred Nobels dödsdag.

Fram till och med 2015 har 874 unika individer och 26 organisationer fått nobelpriset, samt 76 tilldelats ekonomipriset. Fyra nobelpristagare tilläts inte motta priset av sina regeringar. Adolf Hitler förbjöd tre tyskar, Richard Kuhn (kemi, 1938), Adolf Butenandt (kemi, 1939) och Gerhard Domagk (fysiologi eller medicin, 1939) från att ta emot sina priser, och Sovjetunionen pressade Boris Pasternak (litteratur, 1958) att tacka nej till sitt pris.

Två pristagare, Jean-Paul Sartre (litteratur, 1964) och Le Duc Tho (fred, 1973) tackade nej till priset. Sartre tackade nej till priset som han gjorde med alla andra officiella utmärkelser, och Le tackade nej på grund av situationen som Vietnam befann sig i vid det tillfället. Sex pristagare har mottagit fler än ett pris. Av dessa sex har Internationella Rödakorskommittén fått tre stycken, vilket är mer än någon annan.

Av de totalt 900 unika nobelpristagarna fram till och med 2015 var 825 män, 49 kvinnor och 26 organisationer. Den första kvinna att tilldelas nobelpriset var Marie Curie, som fick nobelpriset i fysik 1903. Under de år som nobelpriset ej delas ut på grund av händelser i världen eller brist på nomineringar går prispengarna tillbaka till den fond som ger ut priset. Nobelpriset delades ej ut mellan 1940 och 1942 på grund av andra världskrigets utbrott.

Läs mer på denna webbsida >> Nobelpristagare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.