Fide, sed cui, vide – ”Lita på, men ta reda på vem”

Fide, sed cui, vide – ”Lita på, men ta reda på vem”

De gamla latinarna var inte dumma. Detta gamla latinska talesätt handlar om ett fenomen som det finns brist på idag. Förrförra veckan slog Skolinspektionen ned på bristen i detta avseende när det gäller våra skolor. Bristen gäller källkritik. Alla är idag ute på nätet. Man googlar så fort det är något man vill och behöver veta mer om. Och det är en god sak och höjer mångas allmänbildning och omvärldsperspektiv. Som jag ser det finns två huvudspår av kunskap och information: dels fakta om teknik och historia och om hur prylar m.m. fungerar, och dels information om samhälleliga fenomen, politik, terrorbalans, åsikts-fakta m.m.

Vi kan nog på goda grunder anta att faktainformation till största delen stämmer när vi hittar instruktioner, manualer och varudeklarationer på nätet, men när vi kommer in på nyheter och åsiktsområden, då blir det mer komplicerat. Då gäller det verkligen att vara vaken och källkritisk. Det gäller att inte svälja allt. Det gäller att inte nöja sig med en källa, kanske de allra översta sökträffarna i Google, utan söka sig djupare in i ämnet och granska artiklarna och sökträffarna noggrant. Det finns idag ett fenomen som kallas Faked news (påhittade nyheter), där man blandar halvsanningar med rena och skära lögner. Man klipper ihop texter och tal som man vill, man lägger in bilder och röster på fel person, och man får på det sättet fram budskap som går stick i stäv med sanningen, fel åsikter läggs i munnen på någon som inte alls står för det som sägs. Källkritik är mycket viktigt. Det kan vara avgörande för ett lands framtid, ett val, en opinion, en politikers väg, ett samhälle. Det gamla latinska talesättet Fide, sed cui, vide är mer aktuellt än någonsin. Vi ska vara optimister och realister. Vi ska vara trygga och lita på varandra, men också klarsynta och skärpta i våra sinnen. Lita på, men ta reda på vem. Vem har skrivit artikeln, webbsidan? Vem har uttalat sig – egentligen? Vem ligger bakom denna artikel? Denna åsikt? Detta Twitterinlägg? Detta Facebook-inlägg? Denna nyhetssida? Denna historieskrivning? Denna youtubefilm? Detta fotomontage?

Vem är upphovsman och vilket syfte har han eller hon? Vilken är källan? Motiv? Syfte? Bevekelsegrund?

Lita på, men ta reda på vem. Fide, sed cui, vide.

Text från en läskkyl
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu