Fiat lux

Fiat lux – ”Varde ljus”

Wikipedia:
De tidigaste kända fiatpengarna kommer från Yuandynastin, i Kina.
Fiatpengar är pengar som har ett värde enbart på grund av att den institution som ger ut dessa pengar säger att de är värda något. Institutionen är i praktiken alltid en stat. Fiatpengar saknar myntfot eller sägs ha pappersmyntfot och har endast begränsad täckning av till exempel en guldreserv.

Ordet fiat kommer från latin och är en konjunktivform av verbet ”göra”. Betydelsen är ungefär ”Låt det bli gjort.” De flesta valutor i världen idag är fiatpengar, till exempel amerikanska dollar, euro och svenska kronor. 

Inte visste jag att det fanns ett bilmärke i bibeltexterna. Jo då, hela den Goda Boken närmast inleds med ett bilmärke: Fiat. Helt otroligt.
Ordet fiat är en konjunktivform av verbet “göra”, ungefär: Låt det ske.

Fiat lux.
Varde ljus.

Allsmäktiga ord i en värld av kaos.
Där allt var öde och tomt,  där och då sa Han de mäktiga orden: fiat lux. Varde ljus.
Och den annars mycket mörka jorden och världen badade plötsligt i ljus.

I vår tid längtar vi efter dessa ord i länder, städer och sammanhang där människor ska samspela, samverka och kunna lita på varandra. Vi längtar efter att höra orden och uppleva deras skapande verkan i våra egna liv och i de människors liv som står oss nära.
Fiat lux. Varde ljus.

Idag har någon sagt sitt Fiat lux, Varde ljus –
för solen har gått upp, en ny dag har grytt
Solen skiner över vackert höstfärgad jord,
det är som om skapelsemorgonens mirakel sker
gång på gång. Igen och igen. Här och där. Då och nu.

Han som upprätthåller allt, han talar gång på gång. Han vänder sitt ansikte till oss och uttalar de mäktiga och förvandlande orden. Fiat lux. Varde ljus. Och det blir ljus. Det blir ljust. Det blir morgon. Det blir dag. Det är märkligt att ur inre, mänskligt kaos – vilket jag upplevde igår kväll och denna natt – kan födas och höras ord som skapar. Det upplever jag just nu. Det är ett mirakel. Jag är Så tacksam.

Fiat lux. Varde ljus. Och det blev ljus. Det blev ljust.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu