Lån

Horace Engdahl skriver:

Bild från pixabay.com

Pär Lagerkvists vackra rad “Allt är givet människan som lån” håller på att bli en bokstavlig sanning. Historieutvecklingens drivkraft är inte klasskampen utan människans benägenhet att leva över sina tillgångar.

Är det inte en bra formulering? I tider av sms-lån, borgenslån, räntefria lån, bolån, Blancolån, Privatlån, Kredittlån, Mobillån, Weblån, Smålån, Mikrolån, Snabblån, med flera. En djungel med många möjligheter, men också – precis som i djungeln – mängder av möjligheter (eller ska vi kalla det risker?) att välja fel väg, för i djungelmiljön finns hur många tillfällen som helst att gå vilse.

Jag hörde igår om att det numera finns möjlighet även till andra lån. Man kan t.ex. låna en exteriör till sitt hus för en dag, eller leasa en ananas, stor, färsk och frodig, till sitt vackert dukade middagsbord. Man kan låna bil för en dag, en elbil eller en limousine för en helkväll. Det finns alla möjligheter till att låna. I vissa fall kan det vara ett klokt val, i andra fall mindre klokt. Att låna till resor och det dagliga livets förbrukningsartiklar är inte så klokt och hållbart i längden. Jag brukar säga till mina barn: köp inte saker för pengar du inte har! En huvudregel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.