Från ett läge till ett annat

Fredrik Lindström berättar i sin bok När börjar det riktiga livet om en familj som tänker sälja sitt hus och anlitar en styling-firma som ska homestyla hemmet inför visningarna, för att få ut maximalt försäljningsbelopp för huset. När stylisten gjort sitt jobb, kan hemmet inte kännas igen. Och efter många rader slutar berättelsen med att man väljer att bo kvar i huset. Många detaljer som jag ler åt, föregår detta kontrabeslut, men tanken omkring hela förloppet dröjer sig kvar inom mig. I reklam från någon fastighetsmäklare kommer en liten slogan som säger en hel del: Från ett läge till ett annat, och i deras mening betyder det just att köpa ett nytt fysiskt läge i form av ny bostad. Men familjen i boken upplevde exakt detsamma, med den stora skillnaden att det som blev en lägesförändring inte var det yttre, utan den inre inställningen, under ytan. Den förändringen, den lägesförflyttningen, gjorde att de yttre betingelserna tappade sitt stora värde, sin stora och avgörande betydelse, om man fick insikt om något väldigt viktigt i livet. Att livet är här och nu. Att allt inte skulle bli bättre om bara de yttre faktorerna ändrades.

Att tro att livet är någon annanstans än här och nu, är att bedra sig själv. Och insikten om detta är kanske det allra viktigaste. Vi lever här och nu, och har möjligheten att ta emot livet här och nu, men alla dess möjligheter. Vi behöver inte tänka senare eller ska det eller det hända och ske. Sedan ska jag leva. Nej, ett beslut behöver fattas om att livet ska levas nu. Fullt ut. Varje dag, varje minut, varje sekund. Inte som ett statement som blir en stressfaktor, en piska, som orsakar ytterligare press, nej, istället som en öppning av livets möjligheter och rikedomar. Det ligger något viktigt i sångens ord: Din bästa tid är nu… är nu, är nu, är nu….. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu