Heta ord (13). Dövhet. (Surdus)

Det latinska ordet surdus är intressant.

Adjektiv (från engelska Wiktionary):
deaf (döv)
inattentive, unresponsive (ouppmärksam, ej kontaktbar)
silent, noiseless, still (tyst, utan oväsen, stilla)

Öron som inte hör

indistinct, dull, faint (otydlig, tråkig, svag)

Till detta adjektiv har lagt prefixet ab- och då får vi ordet absurd, vilket vanligtvis översätts med orimlig, omåttligt överdriven. Men grunden av ordet har alltså att göra med dövhet, ickerespons m.fl. betydelser. Dövhet är att inte höra.

Författaren Patricia Tudor-Sandahl menar att vår tid med alla dess ljud, är absurd. Vi matas med ljud hela tiden. Många är de som inte kan ha tyst omkring sig, man måste ha något slags ljud i bakgrunden. Kanske för att slippa lyssna till den inre rösten, kanske vill man slippa tankarna som kommer i tystnaden. Man skulle kunna säga att det finns risk för dövhet (för den inre rösten), p.g.a alla ljud som vi omger oss och matas med, mer eller mindre frivilligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu