Ettor och nollor

I tekniksammanhang på området IT och digitalisering, är det ettor och nollor som gäller. Enkelt uttryckt kan vi konstatera att ettor står för “ström på” och nollor för “ström av”.  Kombinationer av dessa två faktorer kan skapa ett antal kombinationer. Binära tal: ettor och nollor.

ASCII-koden är maskinspråk, och är det språk som direkt bygger på ettor och nollor. ASCII betyder: American Standard Code for Information Interchange.

Och det funkar få här:
Det kan verka förvirrande, men tänk på att datorn måste ha ett system med bara två värden. Datorn kan ju bara skilja på ettor och nollor. All information i en dator lagras som ettor och nollor. Även bokstäver, bilder och ljud måste omvandlas till ettor och nollor. I minnessammanhang kallas varje enskild etta och nolla för en bit. Åtta bitar, bits, förs samman till en byte. Detta görs för att man på ett enkelt sätt ska kunna skapa olika kombinationer som får en viss betydelse. ASCII-koden är en kod där man anger bokstäver och olika tecken. 8 bits ger där 2x2x2x2x2x2x2x2=256 olika kombinationer. 00000000 betyder 0, 00000001 betyder 1, 01000001 betyder A, 01000010 betyder B osv.
(Källa: >>http://torero.tripod.com/bin.htm)

På denna site: >>http://www.asciitabell.se/
finns tabeller där du ser varje tecken eller tangent som finns på ett tangentbord och vilken binär kod de har och som datorns processor blixtsnabbt läser och som program överför till ett begripligt språk för oss som använder en dator. Nu t.ex. när jag skriver detta.

Överfört till våra liv, handlar även det om på och av. Vila – arbete,  engagemang – bara vara, och spänningsfältet mellan dessa. De båda måste finnas. De måste samleva för att livet ska fungera, för att livet ska fungera och inte få slagsida. Det måste finnas en balans i kroppen och själen, en harmoni mellan de olika delarna, mellan måsten och det jag innerst inne vill, mellan fritid och arbete, mellan det inre och det yttre, mellan att vara På och vara Av. Det finns några viktiga begrepp: avbrott, avslutning, avstämning, avgränsning, avtal, avrop, avslag, avigsida, avmätt, avtagande, avtagsväg;

Många av- blir det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu