Volare

”Nel blu dipinto di blu” (Italian pronunciation: [nel ˈblu ddiˈpinto di ˈblu], formligen ”I den blå-målade blå”), allmänt känd som ”Volare” [vålare] (som betyder ”flygande”), är en låt inspelad av italiensk sångare och låtskrivare Domenico Modugno. Skriven av Franco Migliacci och Domenico Modugno, den kom ut som singel den 1 februari år 1958.

Den vann åttonde Sanremo Music Festival, där låten valdes som den italienska bidraget till Eurovision Song Contest 1958, där den kom på tredje plats av totalt tio låtar. Den sammanlagda försäljningen av alla versioner av låten är ca 22 miljoner exemplar världen över, vilket gör det till ett av de mest populära Eurovisionslåtar genom tiderna och den mest framgångsrika låten någonsin från Sanremo Music Festival.

Det låg fem veckor på Billboard Hot 100 i augusti och september 1958 och var Billboard nummer ett single under året. Modugnos inspelning senare blev den första Grammyvinnare för Record of the Year och Song of the Year 1958.

Låten blev senare översatt till flera språk och det spelades in av ett brett spektrum av artister, t.ex. Bobby Rydell, Dean Martin, Al Martino, Jerry Vale, David Bowie, Cliff Richard, Frank Sinatra, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Dalida, Gipsy Kings och Barry White. (källa: Wikipedia)

Lyssna på låten med >>Gipsy King!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu