Sluta larva dig

Författaren Gunnar Edman skriver om att larva sig.


Igår när jag höststädade i trädgården upptäckte jag en puppa, hängande i sin fina krok under en väggbräda. Förmodligen en fjärilspuppa. Sådant inger mig en mystisk känsla. En färgglödande larv har krupit in här, trög av kylan, till slut letargisk. ”Larva” är latin och betyder: ansiktsmask. En maskerad fjäril – så betraktades den av de gamle. Med rätta. […]

En puppa – en docka. Linné hittade på det namnet. Varför vet jag inte; men en del puppor har ett slags statyettliknande stiliserade drag. Och i vinden rör de sig stelt som små marionetter där de hänger. Och nu ska dockan sova eller hur? Medan höststormen rycker i silkesstaget eller januarisnön virvlar in mellan bräderna hänger den där, ett mumiefodral i miniatyr. Men vad skenet bedrar! 
[…] 

…kemisk aktivitet inne i den orörliga mumien. Larvens förvandling till fjäril! Puppan, svängande i yrsnön – en sjudande skapelseort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu