Hemma – Heimat

”Att vara hemma är att bli förstådd utan att behöva säga så mycket.”

(Göran Rosenberg i boken Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz och om den totala  brist på sammanhang och historia och någonstans att återvända till fysiskt eller mentalt om man tillhörde överlevarna, t.ex. som fallet var med Görans föräldrar. Hur kan man dela något med andra som är så svårt att förstå och smälta, både för de drabbade och för omgivningen som har någon form av moralisk skuld för att de såg på och inget kunde göra. Ett trauma för miljontals personer som egentligen alla vill glömma, vill sopa bort, vill förtränga och bara lämna bakom sig och se framåt. Men ur psykologiskt hänseende tyvärr en omöjlighet, speciellt för den som är drabbad och dennes anhöriga som indirekt är drabbade.) Citatet ovan handlar just om bristen på ”hemma” (Heimat).

Lyssna gärna på Görans berättelse på engelska på detta videoklipp om bokens innehåll: >>klicka här!
Och Görans webbsida: >>klicka här!Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu