Självständighetsdagen, 4th of july. Eller: grattis till självständigheten!

USA:s självständighetsdag (engelska: United States Independence Day), firas den 4 juli som USA:s nationaldag och är en federal helgdag där. Dagen firas till minne av då 13 brittiska kolonier i Nordamerika den 4 juli 1776 förklarade sig självständiga från Storbritannien i och med att USA:s självständighetsförklaring ratificerades av den kontinentala kongressen. Dagen brukar firas med fyrverkeri. Den firas också med basebollmatcher.

Unika och historiska firanden

Sedan 1912 firar Rebild Society, en dansk-amerikansk vänskapsorganisation, en 4 juli 4th-helgfest som fungerar som välkomstfest för dansk-amerikaner i Rebilds kommun i Danmark.

De berömda Macy’s-fyrverkerierna som brukar skjutas över East River i New York har TV-sänts över hela USA i NBC sedan 1976. 2009 återkom fyrverkerierna till Hudsonfloden för första gången sedan år 2000, detta till 400-årsminnet av när Henry Hudson utforskade floden.

Boston Pops Orchestra har hållit en musik- och fyrverkerishow vid Charles River Esplanade kallad ”Boston Pops Fireworks Spectacular”, detta årligen sedan 1973. Detta brukar TV-sändas över hela USA, från 1987 till 2002 i A&E Network, och från 2003 i CBS.
(källa: Wikipedia)

——————————

Återkommer om självständighet… fast på ett mer personligt plan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu