På väg

Dags igen för årets resa till Kista. Ja, inte något annat än orten, förstaden Kista. Norr om Stockholm. Mitt för Helenelunds pendeltågstation, ett par, tre stationer norrut från Centralen räknat. Tågkupén är fylld av människor denna sena eftermiddag. Läsande, pratande, sovande, datortittande, datorskrivande, mobiltelefonande, drickande, fikande, ätande och stirrande eller ”ut i universum-tittande” människor all over the place. Jag sitter i färdriktningen och gungar på X2000 och ser sjöar,  skogar, samhällen svischa förbi i ca 200 km/h. Nyss höll jag själv på att somna. Kanske behöver jag en powernap. Eller två. 

SETT-mässan i Kista handlar om IT och omvärldsbevakning och att medvetandegöras om vad olika fenomen i samhället står för, hur tekniken förändrar våra liv i allmänhet och skolans värld i synnerhet. Hur ska vi förhålla oss till det här ”nya” (som inte är särskilt nytt längre, fråga våra barn och ungdomar, för de är uppfödda med tekniken, nästan parallellt med nappflaskan. Kanske en appflaska?).
Fyra mycket pratiga och högljudda människor i 30-årsåldern diskuterar livligt olika samhällsproblem och verkar befinna sig i en egen liten diskussionsbubbla. De diskuterar beslutsordning och rutiner i kommunalpolitiken på någon ort i Sverige. Väldigt ingående. Och det hörs att de är väldigt engagerade och politiken har stor dignitet och vikt för dem. Två barn snurrar omkring och har haft roligare stunder i livet än att ”sitta” på ett tåg. Bistron är rolig att gå till. Där finns Ahlgrens bilar och Pim Pim. Och läsk. Och SJ:s smörgåsar i plast. 
Stefan Demert skrev låten: 

Vad ska du med flyg och bil? Tåget för dig många mil
dyrare för varje år men tänk på vad du får
Unna dig en kafferast, det finns smörgåsar i plast
Dom har rest i många dar, men ligger ändå kvar

SJ, SJ gamle vän. Festligt att du lever än
Men du ser rätt krasslig ut, snart hörs ditt sista tut
Men du ser rätt krasslig ut, snart hörs ditt sista tut.

—————

Dock, jag gillar att åka tåg. Det är något avstressande över tillvaron här inne. Bara att sitta still och vara. Läsa lite, äta lite, koppla av, inte springa omkring, bara vara. Nu inbromsning i Nässjö. Och stopp i 5 minuter. Nu tror jag att Bistron kallar på mig. Och en ljudbok. Det blir nog en deckare som handlar om Harry Bosch. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu