Överviktsprincipen

Ibland talar man – så här i inledningen av året – om nyårslöften och många av dessa handlar om en bättre livsstil, att ta tag i sitt liv och inte minst sin vikt. Mat, motion, kondition, vanor och annat viktigt står på agendan. Och den där valken som kan uppstå runt midjan har olika namn. Dire Straits har en låt som heter Walk of life, och det kan ju vara ett namn på valken (livsvalk). Ett annat namn är bilring, eller i bättre eller värre fall cykelring eller traktordäck. Valken kallas även airbagen eller krockkudden, eller kärlekshandtagen.
De senaste benämningarna jag hört är magtermos (en god vän sa fel vid fikabordet, då hon yttrade följande: ”på julen är det nästan så, att så fort man ätit frukost, så börjar det suga i kaffetermosen” (istället för kaffetarmen), och efter några påföljande skratt konstaterade vi att det var en rätt bra benämning på just en valk: en mjuk termos som liksom slingrar sig runt midjan. Ett annat namn på valken är kostcirkeln, det ger en helt ny innebörd och klang som inte är helt fel. Den senaste benämningen är årsringar, en eller flera, beroende på hur man sitter eller hur skärpet runt midjan snörper åt. Eller hur stor den blivit.
Och när jag satt och skrattade som mest åt det där med kaffetermosen, bläddrade jag i Datainspektionens senaste nummer av Integritet och då fastnade mina  ögon på följande rubrik och artikel, där bilden kommer från: Överviktsprincipen – vad är det? Och gissa om jag var tvungen att läsa den?! Den handlade dock inte om walk of life, termosar, årsringar eller bildäck, utan om integritet i relation till kameraövervakning.
Och definitionen på Överviktsprincipen är följande:

Med den nya lagen (om kameraövervakning) används överviktsprincipen för all kameraövervakning, där man ska väga behovet av att övervaka en plats mot enskildas intresse av att inte bli övervakade.”

Så det gällde något helt annat, men sammanhanget och sambandet mellan skratten och faktan var påtaglig. En vanlig onsdag på jobbet.
Från Datainspektionens tidskrift Integritet. Läs mera om Överviktprincipen:
http://www.datainspektionen.se/Documents/faktablad-kameraovervakningslagen.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu