Vem är han?

Den frågan ställdes i Jerusalem när Jesus red in i staden på en arbetsåsna. Ryktena gick omkring denne person som påstod en massa saker om sig själv, en person som gick omkring och utförde mirakler i människors liv och kunde påverka naturkrafterna. Klart att det var spännande att se Honom komma till vår stad, till vår verklighet. Kanske var det en och annan som blev lite besviken när han, som de väntat så mycket på – som t.o.m. hade ryktet om sig att vara Messias som skulle fixa problemet med ockupationsmakten romarna – kommer ridande i sakta mak på en åsnas rygg. Ingen vit eller svart kraftfull och frustande krigshäst, utan en vanlig, grå och intetsägande åsna.

Han vände upp och ner på begreppen den här gången också, liksom så många gånger både före och efter denna dag. Svaret på frågan har många svar. När jag funderar på de tre orden, blir detta det svar jag vill ge dig:

Han är:

Den ojämförbare
Det finns ingen i historien som du kan ställa fram bredvid honom om du tänker på det inflytande en enskild person haft på människors liv och på vår historia. Han är outstanding.

Den oemotståndlige
När man läser om honom och betraktar både vad han gjort och sagt, och betänker den livsförvandling många i vår tid upplevt genom tron på honom, då tror jag att motståndet och fördomarna man kan ha om honom, smälter bort. När man läser om hur han bemötte fattiga och rika, män och kvinnor, barn och vuxna och även dem som la skuld på sina medmänniskor – då känner man intuitivt att han är god, han är rättvis, hans inställning till oss var och en är barmhärtighet och kärlek. Och vem kan och vill stå emot det?

Den ofrånkomlige
Alla som hört talas om honom har någon sorts relation till honom. För den som åtminstone tänker en smula på livet, evigheten och meningen med tillvaron, då tänker jag att det är ofrånkomligt att man i sitt inre och i sina tankar ställs inför någon sorts val om ”jaha, vad ska jag nu göra med Jesus” eller ”kan det där som sägs om honom historiskt och i nutid ha någon substans?”

Den oväntade
Precis som då, när det begav sig, då Jesus kom till vår värld i Betlehem eller som när rubrikens fråga ställdes, så kom han – dvs. Guds gåva till världen – oväntat. Både tiden då han kom och sättet på vilket han kom var oväntat. ”Mer pompa och ståt skulle det väl kunna ha varit när Messias, räddaren, frälsaren, Sonen, skulle komma hit”, kan man tycka. Men icke. Han frågade ingen om hur det skulle gå till, utan han valde just detta sätt. Exakt det mest hållbara och mest tidlösa sättet. Typiskt någon som kan se in i framtiden.

Många är dem som blivit glatt överraskade över den oväntade och glada upplevelse som väntade dem när de tagit frågan på allvar i sina liv. Och tagit ställning i frågan på ett djupt personligt plan och tagit den ojämförbare, den oemotståndlige, den ofrånkomlige och den oväntade på allvar. Ingen har blivit besviken.

Inte jag heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu