Vittus och hans hatt

Där ligger den, utanför Turistbyrån i Karlskrona. Hatten som symboliserar bonden Vittus Andersson som under mer eller mindre fria former alternativt under dödshot fick sälja sin älskade ö, Trossö, till den ”allsmäktige” Karl XI år 1679 (ca.).

Bara för att Karl ansåg att Trossö (Karls krona) skulle bli en fullgod försvarsfästning mot inkräktare.

Men hatten lämnade Vittus kvar och vi kan beskåda den och påminnas om den lilla människans Davids-kamp mot Goliat. Jag vet inte om ett bondeuppror hade hjälpt på den tiden… Hatten byttes ut mot en krona, skulle man kunna säga. Och det gjorde jag ju nu. Sa det, alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu