Håll människovärdet högt!

Under 2011 har det lyfts fram många människoöden och händelser som upprör och bedrövar. Vi ser scenerna svischa förbi i media med bilder från Nordkorea, de svenska journalisterna i Etiopien, mord på ett barn i Ljungby, häktesvakt som blir ihjälslagen av en intern, en norsk, enligt egen utsaga ”riddare som ska rädda vårt grannland från islamiseringen” och dödar över 60 personer inom loppet av ett par timmar. Det finns enpartistater där TV-bilderna från den militära maktdemonstrationen och personkulten nästan känns kusligt löjeväckande och det finns enfrågepartier som tror att om de driver en fråga, den om invandring, ska lösa det svenska samhällets ekonomiska och kulturella problem.

Alla de uppräknade exemplen har i grunden något gemensamt, nämligen brist på – eller avsaknad av – det personligt människovärdiga. Att se på alla människor och tänka att alla har samma värde, samma möjligheter. Att prata om nedlåtande om grupper av människor på ett ironiserande, rasistiskt och nedvärderande sätt vid soffbordet, i bilen, på jobbet eller vid köksbordet – det som kallas köksbordsrasism – är ett tecken på och ett – i ordets rätta bemärkelse – talande sätt att plantera, etablera och konfirmera det fula och för upplysta människor djupt ovärdiga rasistiska tänkesättet.

Att klumpa ihop människor – oavsett vilka eller vilken grupp det än gäller – och sen göra en schematisk sammanfattning av den gruppen i rasistiska termer. Det är kort och gott rasism. Dessa ord och denna attityd förs över till barn och andra just genom samtalen och åsiktdeklarationerna vid köks- och soffbord. Precis som i 30-talets Tyskland där man ville hitta en syndabock för landets problem och valet föll på judarna, så upprepas historien hos oss i vårt ”upplysta samhälle” och många hemmasnickrade ”samhällsproblemlösare” vill återigen hitta den skyldige för det svenska samhällets problem. Allt tror man kan lösas på ett sätt som i överförd betydelse liknar det som hände på Utöya, fast utan k-pist. Ta bort allt det främmande, ta bort alla de som arbetar för mångfald, ta bort de ”skyldiga” så löser sig alla våra problem.

Skrämmande när detta tänkesätt finns runt omkring oss hos vanliga människor. Men jag vet också att det finns människor som vågar och vill stå emot detta och istället vill lyfta människovärdet till rätt nivå, oavsett hudfärg, religion, kön, och härkomst. På det djupt individuella planet kan vi stå för – och överföra till våra barn – värderingen att alla har samma värde, alla är unika, alla ska ha rätt till samma chans.

Håll människovärdet högt! Fastna inte i fällan för att hitta ”en enkel och schablonartad lösning på de demokratiska frågorna” på bekostnad av människovärdighet.

”Hur kan en människa vända sig om för att få se en okänd, ovanlig och exotisk fågel från ett annat land, men vända bort sitt ansikte för att slippa se en okänd människa, bara för att hon eller han kommer från ett annat land”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hör av dig för att beställa min nya bok. Enock är huvudperson; hans liv och tankar om nytt och gammalt, det yttre och det inre.

Maila till: bjorn@bjornolof.nu